30 Mart 2018 Cuma

KODU NEDİR?

Kodu Game Lab, Microsoft tarafından geliştirilmiş, çocukların basit görsel programlama diliyle ‘oyun’ geliştirebildikleri, oynayabildikleri ve yaptıkları oyunları arkadaşlarıyla paylaşabildikleri bir yazılımdır. Kodu, çocukların basit bir görsel programlama dili ile PC ve Xbox'ta oyunlar oluşturmasına izin verir. Kodu yaratıcılık, problem çözme, hikaye anlatımı ve programlamayı öğretmek için kullanılabilir. Herhangi bir tasarım veya programlama becerisine sahip olmayan yetişkinlerin yanı sıra bir oyun yapmak için herkes kullanabilir.

Yazılımın kurulum dosyasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

KODU GAME LAB İLE NASIL OYUN YAPILIR?

Programı açtığınızda ilk olarak karşınıza böyle bir ekran çıkacaktır. Oluşturacağımız her bir oyuna ya da oyunun her bir seviyesinde yaptığımız tasarımlara “dünya” denilmektedir. Yeni bir dünya oluşturacağımız için buradaki menüden “Yeni Dünya” seçeneğini seçeceğiz.

“Yeni Dünya” seçeneğini seçtiğimiz zaman karşımıza böyle yeni bir dünya gelecektir. Burada seçili olan el işareti ile kamerayı hareket ettirip yönünü değiştirebiliriz.

Burada seçili olan “Zemin Fırçası” aracı ile zemin boyama, ekleme ve silme işlemlerini yapabiliriz. Zemin fırçası aracını kullanarak oluşturmak istediğimiz dünyanın büyüklüğüne göre zeminimizi oluşturuyoruz. Sağ ve sol ok tuşları ile de fırçamızın büyüklüğünü ayarlayabiliriz.

Zeminimizi oluşturduktan sonra zemin fırçası aracımızın sol üst köşesindeki simgeye tıklayıp oyunu oynarken izlenecek yolu oluşturmak için farklı bir zemin rengi seçiyoruz.

İstediğimiz bir zemin rengini seçtikten sonra istediğimiz genişlik ve uzunlukta yolumuzu oluşturuyoruz.

Yolumuzu oluşturduktan sonra “Nesne Aracı”nı seçerek zeminimizin herhangi bir yerine tıklıyoruz.

Çıkan nesne seçeneklerinden ağaç nesnesini seçip zeminimizin istediğimiz kısımlarına ekleyebiliriz.

Aynı şekilde nesne seçeneklerinden elma nesnesini seçip zeminimizin istediğimiz kısımlarına ekleyebiliriz.

Aynı şekilde nesne seçeneklerinden böcek nesnesini seçip zeminimizin istediğimiz kısımlarına birkaç tane ekleyebiliriz.

Eklemek istediğimiz nesneleri ekledikten sonra patika eklemek için "Patika Aracı"nı seçiyoruz.

Böceğimizin belli bir yolu takip ederek hareket etmesini istediğimizde “Patika Aracı”nı seçerek istediğimiz yön ve uzunlukta patika çizebiliriz. Oyunu oynamaya başladığınızda çizdiğiniz bu patikalar gizlenecek ve görünmeyecektir.

Yine nesne seçeneklerinden oyunumuzun oyuncusu olacak olan Kodu’yu ekliyoruz. Kodu’yu ekledikten sonra nesnemize sağ tıklayıp “Programla” seçeneğini seçerek nesnemizi programlamaya başlıyoruz.

Buradaki eğer kısmı ile şartımızı, yap kısmı ile ise şartımız sağlandığında gerçekleşmesini istediğimiz olayların tanımlamasını yapıyoruz. Buraya yazdığımız kod satırı ile klavyenin ok tuşlarına basıldığında Kodu nesnemizin çabuk bir şekilde hareket etmesini sağlamış oluyoruz.

İkinci kod satırı ile Kodu nesnemiz elma nesnesine çarptığında puanımızı bir puan artırmasını sağlıyoruz.

Üçüncü kod satırı ile Kodu nesnemiz elma nesnesine çarptığında elma nesnemizi yemesini yani onu ortadan kaldırmasını sağlıyoruz.

Dördüncü kod satırı ile Kodu nesnemizin canı sıfıra eşit olduğunda oyunu bitirmesini sağlıyoruz.

Beşinci kod satırı ile Kodu nesnemizin elma nesnesini yiyerek topladığı puanlar elliye eşit olduğunda oyunu kazanmasını sağlıyoruz.

Altıncı kod satırı ile kronometre çalışmaya başladığında süreyi bir saniye azaltarak kalan sürenin oluşmasını sağlıyoruz.

Yedinci ve sekizinci kod satırları altıncı kod satırına bağlı olarak çalışacağı için altıncı satırın alt satırları olarak ayarlıyoruz. Bunu yapabilmek için satırı tutup sağ tarafa doğru sürüklememiz yeterli olacaktır.

Yedinci kod satırı ile kalan süremiz sıfıra eşit olduğunda oyunu bitirmesini sağlıyoruz.

Sekizinci kod satırı ile kalan süremiz sıfıra eşit olduğunda süremizin daha fazla eksilmesini önlemek için sürenin skorunu sıfır yapıyoruz.

Dokuzuncu kod satırı ile Kodu nesnemiz herhangi bir şeyi gördüğünde başlangıç süremizi doksan saniye olarak almasını sağlıyoruz.

Onuncu kod satırı ile puanımız elliye eşit olduğunda oyunumuzun sonraki seviyeye geçmesini sağlıyoruz.

Linkini verdiğim oyunu bu adımları izleyerek yapabilir veya istediğinize göre daha farklı dünyalar tasarlayıp farklı işlemler yapan oyunlar yapabilirsiniz.

Kodu Game Lab ile yapılmış örnek bir projeye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

KAYNAKÇA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder